Nu börjar fredningen av gädda och abborre!
2025-02-25
Från och med lördag den 1 mars och fram till och med den 31 maj är gädda och abborre helt fredade i kustvattenområdet (allt vatten från baslinjen och ut till 4 nautiska mil) längs Gotland, vilket innebär att fiske efter arterna inte är tillåtet.Båda arterna har det tufft, och i synnerhet gäddan. Bestånden är små och orsakssambanden till det sannolikt flera. När bestånden av gädda i olika områden i Östersjön började dala kraftigt under 90-talet var de första teorierna kring tillbakagången framför allt födobrist för de yngre stadierna på grund av låga tätheter av djurplankton. Det man då såg var också att det var ytterskärgårdsområden som var värst drabbade, och de första larmen kom från Kalmarsund, Gotland och Stockholms ytterskärgård. De svaga bestånden består fortfarande och flera faktorer kan läggas på hög som förklaring till att gäddan fortfarande har det besvärligt. Utdikning och torrläggning av våtmarker, massiva bestånd av spigg som gärna glufsar i sig yngre stadier av både gädda och abborre, exploatering och övergödning av kustområden och predation från både säl, skarv och andra fåglar är omständigheter som gäddan får kämpa emot.

Gäddan leker under våren i grunda, vegetationsrika och snabbt uppvärmda miljöer. Foto: Lars Vallin
Tidigare var sannolikt också fisketrycket en avgörande faktor för att bestånden av gädda sjönk kraftigt under 90-talet, och även andelen av stora gäddor.
Gäddan och abborren, och förstås även andra rovfiskar, behövs i våra sjöar, vattendrag och kustvatten. De har förmågan att reglera och skapa lite struktur i resten av systemet, de städar upp och bidrar till ett klarare vatten. Som många kustvikar ser ut idag gör de därför störst nytta i vattnet.
Och som sagt, från den 1 mars till och med den 31 maj är gäddan och abborren helt fredade runt Gotlands kust.