En kväll i fiskens tecken - ett seminarium med fisken i fokus
2022-12-20
2019 startade Sportfiskarna via regionkontoret i Visby projektet Fiskeland Gotland. Projektets syfte har varit att tillsammans med olika aktörer, företag, organisationer och föreningar samverka för en hållbar utveckling av sportfisket efter havsöring på Gotland. Under de tre år som projektet fortlöpt har en rad mål uppfyllts och en hel del material har tagits fram. Bland annat har det inom projektet skapats en ny hemsida (www.fiskelandgotland.se), en s k ”sportfiskekultur” samt informationsmaterial i både tryckt och digital form. Vidare har ett flertal informationsfilmer producerats och en lokal ”fiskevårdsfond” där möjligheter att bidra till lokal fiskevård på Gotland har tillgängliggjorts. Dessutom har det etablerats samarbeten med ett antal boendeanläggningar runt om på ön för att nå ut med projektets budskap om ett hållbart sportfiske och för att skapa ökade möjligheter för boendeanläggningarna att ta emot målgruppen sportfiskare och samtidigt kunna förlänga sin säsong.Efter tre år är projektet nu i slutredovisningsfasen och som en del i avslutningen genomfördes under förra veckan, den 1 december, ett seminarium på Almedalsbiblioteket i Visby. Seminariet genomfördes av Sportfiskarna i samverkan med Uppsala universitet Campus Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län. Programvärd för kvällen var Sportfiskarnas egna storfiskregistrerare och skribent Nicka Hellenberg. Nicka ramade in kvällen med en presentation av projektet Fiskeland Gotland och vad som åstadkommits under projekttiden. Nicka var även den som såg till att hålla åhörarna aktiva under kvällen genom ett antal mentometerfrågor med koppling till kvällens tema. Efter inramning och presentation följde flera intressanta föredrag med anknytning till projektets syfte och mål.
Lotte van den Heuvel från Uppsala Universitet höll ett intressant föredrag om sin forskning kring psykologiska dimensioner av sportfiske och fisketurism.
Under Sportfiskarnas föredrag redogjorde Lars Vallin för fiskars grundläggande behov av att kunna ”vandra”, dvs förflytta sig i och mellan olika vattenmiljöer, och exempel på hur vi människor över tid försvårat för fisken att kunna göra just detta. Därefter presenterades ett antal biotopvårdsinsatser och uppföljningar som utförts på Gotland de senaste åren med konkreta och goda exempel på frigjorda vandringsvägar och restaurerade lek- och uppväxtmiljöer. Som avslutning presenterade Joakim Lyander, som är regionalt ungdomsansvarig vid Visby-kontoret, det arbete som görs inom Sportfiskarnas utomhuspedagogiska projekt Skolbäcken där skolklasser får bedriva fiskevård på skoltid.
Länsstyrelsen, som representerades av länsfiskekonsulent Peter Landergren, höll en presentation om övervakning och förvaltning av kustnära fiskarter. Peter presenterade bland annat trender i beståndsutvecklingen hos havsöring, gädda och abborre där man sammanfattningsvis tyvärr ser negativa trender hos havsöringsbeståndet medan vissa positiva tecken finns när det gäller framförallt abborrbeståndet längs Gotlands kust. Även för gäddan finns vissa indikationer på en ljusning. Vidare presenterades regelverket för fiske längs Gotlands kust och hur det utifrån rådande situation kan komma att justeras och anpassas framöver.
Uppsala universitet och Campus Gotland representerades av Patrik Rönnbäck, Samuel Blyth, Lotte van den Heuvel och Emma Björkvik. Man höll tre intressanta föredrag om högst relevant forskning - catch & release (c&r) (Sam Blyth), best praxis kring c&r och hur den informationen kommuniceras i olika digitala kanaler (Emma Björkvik) samt psykologiska dimensioner av sportfiske och fisketurism (Lotte van den Heuvel). Den som vill djupdyka i ämnet catch & release och hur det bör praktiseras för att minimera risken för skador och/eller fördröjd dödlighet hos fisken efter återutsättning kan ta del av Samuel Blyths studier via länkarna nedan.
Blyth, S., Rönnbäck, P., 2022. To eat or not to eat, coastal sea trout anglers’ motivations and perceptions of best practices for catch and release Fisheries Research. 254:1-11. https://doi.org/10.1016/j.fishres.2022.106412
Blyth, S.A., Bower, S.D., 2022. After the spawn and on the hook, sea trout Salmo trutta biophysical responses to different components of catch and release in a coastal fishery. Journal of Fish Biology:1– 14. https://doi.org/10.1111/jfb.15108
Vi riktar ett stort tack till medarrangörerna i seminariet; Uppsala universitet, campus Gotland, och Länsstyrelsen, och till de intresserade åhörare som tog sig till Almedalsbiblioteket I Visby kvällen den 1 december. Tack även till Jaktia Visby för support och sponsring!
Projektet Fiskeland Gotland finansieras genom medel från europeiska havs- och fiskerifonden och Leader Gute.